top of page
  • Writer's pictureβκκ

Yokohama AD08RS

Διάσταση: 195/55 R15 85V

Αυτοκίνητο: Peugeot 206 GTi 1.6 16V

Φωτογραφίες: A Random Touge Driver

 

Ήρθε η στιγμή να αλλάξω τα καλοκαιρινά AD08R στο 206 και δυστυχώς, λόγω των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών της ΕΕ (απαγορεύεται πλέον η πώληση ελαστικών με δείκτη κατανάλωσης F), δεν πωλούνται πια στην ευρωπαϊκή αγορά. Αντ' αυτού, η Yokohama προσφέρει το AD08RS με ακριβώς ίδια χάραξη και σκελετό, αλλά διαφορετική γόμα.


Μετά το πρώτο «καυτό» session στην πίστα

Ομολογώ ότι αμφιταλαντεύτηκα αρκετά προτού τα επιλέξω, μιας και τα πρώτα reviews χρηστών ήταν αρκετά αρνητικά σε σχέση με τον προκάτοχό του, ο οποίος παρεπιμπτόντως συνεχίζει να πωλείται κανονικά στην αμερικανική και ιαπωνική αγορά. Ήμουν ανάμεσα στα Advan Fleva V701, τα AD08RS και τα Michelin Pilot Exalto. Τα A052 τα άφησα εκτός, ως αρκετά εστιασμένα για χρήση πίστας, μη θέλοντας να ρισκάρω πολύ την πρόσφυση στο βρεγμένο. Τα Michelin, εξαιρετικά, τα δοκίμασα στο 106 Rallye, και θέλοντας να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, μοιραία η επιλογή κρίθηκε ανάμεσα στα Yokohama. Τελικά, επέλεξα τα AD08RS, παρά την «κατακραυγή», σκεπτόμενος πόσο πιο «δρομίσιο» να είναι σε σχέση με το Fleva;


Και ιδού, βρίσκομαι με φρεσκοφορεμένα τα AD08RS. Πρώτη εντύπωση, η ποιότητα κύλισης σε σχέση με (καινούργια) AD08R είναι χειρότερη, αν και για τους «σκληροπυρηνικούς» δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό: πιο σκληρά και πιο θορυβώδη. Θυμάμαι στο πρώτο ταξίδι με τα AD08R είχα «ξενερώσει» λίγο, παρά την εξαιρετική τους πρόσφυση, διότι έδιναν πολύ premium αίσθηση, που δεν τη περιμένεις από track day ελαστικό.


Πρώτη αρκετά σβέλτη βόλτα, όπου όμως δεν μπορείς να πιέσεις στα 10/10, σε πολύ σφιχτό αλλεπάλληλο στροφιλίκι στα ορεινά του Λουγκάνο, πολύ θετική: καμία διαφορά με τα AD08R. Οδεύοντας πιο νότια, στο Passo del Penice στην Ιταλία, με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες περί τους 20ºC, αποδεικνύονται επίσης εξαιρετικά: φοβερή πρόσφυση και ακρίβεια στα αλλεπάλληλα S, και ακλόνητο πλαϊνό (ό,τι θυμάσαι και από τα AD08R). Κατεβαίνοντας από το πάσο προς το χωριό Bobbio, αργώντας τα φρένα βαθειά μέσα στην στροφή και πιέζοντας την μούρη στο όριο, αρχίζουν να σφυρίζουν διακριτικά, κάτι το οποίο ήταν σχεδόν άγνωστη έννοια με τα AD08R, ενώ και η πρόσφυση σαν να μην είναι στο ίδιο επίπεδο, αλλά δεν είσαι σίγουρος.


Σε δεύτερο χρόνο, σε χαλαρή βόλτα στα βουνά γύρω από την λίμνη του Κόμο, με θερμοκρασίες κοντά στους 30ºC, προβληματίζεσαι όταν σε κατηφορική φουρκέτα, χωρίς να «μανιάσεις» τα ακούς να σφυρίζουν και πάλι. Θυμίζει πολιτικό λάστιχο, όντως, και αναρωτιέσαι!


Ώρα για πίστα, λοιπόν, και να 'μαστε στο Tazio Nuvolari αρχές Ιουνίου. Θερμοκρασία αέρα 27ºC και ασφάλτου 37ºC όταν μπήκαμε. Κι εδώ είναι που βλέπεις την διαφορά σε σχέση με τα AD08R: «ουρλιάζουν» σε αυτές τις θερμοκρασίες σε κάθε στροφή και η πρόσφυση είναι 1-2 κλικ πιο κάτω από τον προκάτοχό τους. Το πλαϊνό, όμως, και η αντοχή τους παραμένει τουλάχιστον η ίδια: ύστερα από 6 και 5 γύρους flat out στο πρώτο και δεύτερο σκέλος, αντίστοιχα, η απόδοση παρέμεινε σταθερή: ποτέ δεν «χάζεψαν», ποτέ δεν «μαγούλιασαν» και ούτε υπερθερμάνθηκαν παρά το συνεχές ηχητικό κρεσέντο! Στο κυνήγι του χρόνου, αποδεικνύονται, όπως θα περίμενες από ένα track-day ελαστικό, ευαίσθητα στις πιέσεις: ρίχνοντάς τες από 2.6 bar ζεστά στα 2.3 bar, οι χρόνοι στον γύρο των 2.8km έπεσαν κοντά στο 1".


Λίγο έξω από την πίστα για μεσημεριανό.

Σε επίπεδο ζυγίσματος, και στην πίστα, αλλά και στον δρόμο, μου φάνηκαν πιο ουδέτερα σε σχέση με τα AD08R, τα οποία ήταν λίγο πιο υποστροφικά. Η αλήθεια είναι ότι τα AD08RS μου θύμισαν σε αρκετά σημεία τα πρώτης γενιάς AD08, τόσο στην σκληρότητα, όσο και στο ζύγισμα, αλλά και στην χαμηλότερη πρόσφυση σε σχέση με τα AD08R.Συμπέρασμα

Συγκρίνοντας τα AD08RS με τα AD08R, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι, όντως, η Yokohama έκανε ένα βήμα πίσω λόγω των συνθηκών. Όμως, η διαφορά, εάν δεν κυνηγάς τον χρόνο στην πίστα, δεν είναι τραγική, κάθε άλλο. Πρόκειται για ένα πραγματικά σπορτίφ ελαστικό με σκελετό track day, αλλά με μάλλον πιο πολιτική γόμα (μην ξεχνάμε ότι έχουμε «κακομάθει» με τις διάφορες UHP προτάσεις σε μεγαλύτερες διαστάσεις). Πιο πολύ θα σε εκνευρίσει το «ούρλιαγμα» μέσα στην στροφή σε ζεστή, καλή άσφαλτο, παρά η διαφορά στην πρόσφυση. Έχει πραγματικά την αντοχή στην σκληρή χρήση που περιμένεις από ένα εστιασμένο για πίστα ελαστικό, αλλά δεν είναι ο «πρωταθλητής» της πρόσφυσης που θα σου δώσει τον απόλυτο χρόνο.


35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page