top of page
Writer's pictureβκκ

Goodyear Eagle F1 SuperSport

Updated: Nov 7


Αυτοκίνητο: Peugeot 308 GTI by Peugeot Sport

Διάσταση: 235/35 R19 91Y

Φωτογραφίες: A Random Touge Driver



Η σειρά SuperSport της Goodyear παρουσιάστηκε στην Γενεύη τον Μάρτιο του 2019 αποτελώντας την κορυφή της γκάμας της σε επίπεδο επιδόσεων. Η σειρά ξεκινά από το SuperSport το οποίο ανήκει στην κατηγορία υπερυψηλών επιδόσεων για χρήση δρόμου (Ultra High Performance – UHP) και συνεχίζει με τα SuperSport R και SuperSport RS για εστιασμένη χρήση σε πίστα. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσω αποκλειστικά στα «πολιτικά» SuperSport, μιας και δεν πρόκειται για δημοσιογραφική κάλυψη ολόκληρης της σειράς, αλλά κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας από την χρήση των συγκεκριμένων ελαστικών για περίπου 2500km.


Το Goodyear Eagle F1 SuperSport είναι σχεδιασμένο πρωτίστως για υψηλές επίδοσεις στο στεγνό και στην σπορ οδήγηση. Για τον λόγο αυτό, η χάραξη είναι σχετικά αραιή, τα τακούνια σκληρά, όπως επίσης και το πλαϊνό, το οποίο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς, χωρίς όμως να παραμελεί τελείως την άνεση. Παρά το ότι το ελαστικό είναι εστιασμένο στο στεγνό, χρησιμοποιεί μεικτή γόμα για στεγνό και βρεγμένο, ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις και την ασφάλεια ακόμα και στο βρεγμένο. Πιο συγκεκριμένα, η γόμα στο εξωτερικό του πέλματος είναι βελτιστοποιημένη για το στεγνό, ενώ στα τρία εσωτερικά τακούνια είναι εστιασμένη περισσότερο στο βρεγμένο, ώστε να βελτιωθεί η συμπεριφορά τόσο στο φρενάρισμα όσο και στο κράτημα στην βροχή. Πράγματι, παρά το ότι πρόκειται για ένα καθαρά σπορτίφ ελαστικό, στην επίσημη ετικέτα της ΕΕ βαθμολογείται με Α στο βρεγμένο.


Στεγνό

Σε σχέση με τα Michelin SuperSport πρώτης τοποθέτησης του 308 GTI, από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεσαι το σκληρότερο πλαϊνό, ειδικά όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή, και παράλληλα, αισθάνεσαι ότι η γόμα είναι σχετικά μαλακή. Ο συνδυασμός αυτός τελικά διατηρεί την άνεση, η οποία είναι λίγο χειρότερη σε σχέση με τα Michelin. Η μεγάλη διαφορά, ωστόσο, όσον αφορά γενικότερα την άνεση, είναι ο θόρυβος κύλισης. Χωρίς να είναι αθόρυβα, είναι πολύ πιο ήσυχα από την συνεχή «βαβούρα» των Michelin!


Στρίβοντας, η διαφορά στο πλαϊνό σε σχέση με τα Michelin είναι εμφανής. Δεν θα «μαγουλιάσει» και στο όριο θα λυγίσει ελαφρά, αλλά όχι ενοχλητικά. Θυμίζει πολιτικό σπορτίφ Bridgestone ή Yokohama σε αυτό τον τομέα. Μάλιστα, συνεργάζεται άψογα με το μεγάλο αρνητικό κάμπερ του 308 (-1º40'), σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που τα ελαστικά δεν φθείρονται σχεδόν καθόλου στο πλάι, παρά μόνο στην εξωτερική πλευρά του πέλματος! Σε επίπεδο πρόσφυσης είναι τουλάχιστον αντίστοιχο με το Michelin και εάν καταφέρεις και εκμεταλλευτείς το πιο ουδέτερο ζύγισμά του, αλλά και το σκληρό πλαϊνό του, που σηκώνει ακόμα μεγαλύτερη φόρτιση μέσα στην στροφή, τότε βγάζεις ακόμα περισσότερη πρόσφυση· όχι πολύ πιο πάνω πάντως από τα ήδη εξαιρετικά σε αυτό τον τομέα Michelin SuperSport. Όταν σπάσει η πρόσφυση εμπρός, και τα δύο είναι αντίστοιχα φιλικά και ελέγξιμα με το Goodyear να υπερτερεί κατάτι σε ομοιογένεια, καθώς η πρόσφυση «σπάει» ελαφρώς πιο γλυκά και η μετάβαση από υποστροφή σε υπερστροφή στο άφημα είναι λίγο πιο φιλική.


Η κυρίως διαφορά ανάμεσα στα SuperSport της Goodyear και στα ομώνυμα ελαστικά της Michelin, είναι στο ζύγισμα και στην αντοχή στην σκληρή χρήση. Συγκριτικά, το ζύγισμα του Michelin ήταν υποστροφικό και καθώς τα λάστιχα ανέβαζαν θερμοκρασία γινόταν ακόμα πιο υποστροφικό. Στα Goodyear, από την άλλη, η ουρά συμμετέχει πολύ περισσότερο σε όλη την φάση της στροφής, από την είσοδο μέχρι την έξοδο και η συμπεριφορά τους παραμένη αναλλοίωτη ακόμα και ύστερα από συνεχή πίεση σχεδόν μιας ώρας με θερμοκρασίες ασφάλτου πάνω από 50ºC! Το υπερστροφικό τους ζύγισμα –σε παρατεταμένες κλειστές αισθάνεσαι την ουρά στον άερα– ταιριάζει γάντι με την ξυραφένια συμπεριφορά του 308 GTI. Όταν κορεστεί η μούρη, η ουρά ανοίγει αμεσότατα στο μιλιμετρικό άφημα του γκαζιού, ακόμα και στην καλή άσφαλτο, και με το μπλοκέ μπορείς να εκτοξευτείς πραγματικά στην έξοδο χωρίς ίχνος υποστροφής. Με τα Michelin, ειδικά όταν είχαν ζεσταθεί αρκετά, η ουρά ήταν πιο νωθρή στο άφημα στην καλή άσφαλτο, και διατηρούσαν τον υποστροφικό τους χαρακτήρα μέχρι την έξοδο, όπου μάλιστα, όταν υπερθερμαίνονταν, μπορούσαν εύκολα να «κλειδώσουν» στην υποστροφή. Με το Goodyear, ακόμα και στην υπερβολή, η ουρά πάντα θα σε βοηθήσει και δεν θα χαζέψεις ποτέ με υπερβολική υποστροφή. Από την άλλη, η «ζωντάνια» της ουράς απαιτεί περισσότερη εγρήγορση όταν αργήσεις τα φρένα στην είσοδο. Εκεί, ειδικά στο γλιστερό, η ουρά «δαγκώνει» οπότε πρέπει να τα σβήσεις με περισσή ακρίβεια. Αντίστοιχα, και στα εσάκια χρειάζεσαι περισσότερη καθαρότητα κινήσεων, ώστε να μην προκαλέσεις αναίτια την ουρά.


Στο όριο, η αίσθηση και η πληροφόρηση που σου μεταφέρουν τα Goodyear από τον εμπρός άξονα είναι αντίστοιχη των Michelin· ίσως κατάτι λιγότερο «επικοινωνιακά». Η αίσθηση, όμως, από τον πίσω άξονα είναι υποδεέστερη, ειδικά στο γλιστερό ή νωπό οδόστρωμα. Αισθάνεσαι τον πίσω άξονα κάπως στο περίπου, την στιγμή που τα Michelin κατάφερναν να σου μεταφέρουν ακριβή πληροφόρηση και για την πρόσφυση πίσω τροχών. Επίσης, και γύρω από την ευθεία, τα Michelin είχαν λίγο περισσότερο βάρος και αίσθηση.


Τέλος, όπως και τα Michelin, έτσι και τα Goodyear θέλουν ζέσταμα για να αποδώσουν ακόμα και σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω των 5ºC καλύτερα να αποφύγετε γρήγορες βόλτες: δεν πρόκειται να φτάσουν σε θερμοκρασία λειτουργίας με τίποτα και οι αντιδράσεις τους είναι αρκετά απόλυτες.


Βρεγμένο

Στο βρεγμένο η διαφορά μεταξύ των Goodyear SuperSport και τον Michelin SuperSport είναι η μέρα με την νύχτα. Λογικό· τα Michelin SuperSport ανήκαν σε προηγούμενη γενιά, όπου τα λάστιχα ήταν είτε βελτιστοποιημένα για το στεγνό είτε για την βροχή. Τα τελευταία χρόνια, όμως, με την μίξη γόμας για στεγνό στο εξωτερικό του πέλματος και γόμας για βρεγμένο στο κέντρο, οι νέες γενιές των UHP ελαστικών όλων των κατασκευαστών (βλ. π.χ., Michelin Pilot Sport 4S, Bridgestone Potenza Sport, Continental SportContact 7 κ.λπ.) έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στο βρεγμένο χωρίς να συμβιβάζουν την πρόσφυση στο στεγνό.


Έτσι κι εδώ, το Goodyear έχει υψηλά περιθώρια πρόσφυσης, τόσο πλευρικής όσο, κυρίως, ελκτικής. Σε εξόδους φουρκετών με καλή, αλλά βρεγμένη, άσφαλτο δίνοντας βαθειά το γκάζι με 1η, το σπινάρισμα είναι άγνωστη έννοια. Στα Michelin –ειδικά προς το τέλος της θητείας τους- το μπλοκέ δούλευε «υπερωρίες» στο βρεγμένο όταν το turbo έμπαινε για τα καλά στο παιχνίδι από τις 4000rpm και πάνω.


Όσον αφορά στην πλευρική πρόσφυση, το Goodyear παραμένει φιλικό και προοδευτικό στο όριο, τηρουμένων των αναλογιών. Σε καμία περίπτωση δεν είναι «βροχολάστιχο» ή χειμερινό, αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο προοδευτικό από το πραγματικά on-off Michelin! Μπορείς να πατήσεις και να πιέσεις με περισσότερη σιγουριά μέχρι την κορυφή, χωρίς να φοβάσαι ότι η πρόσφυση θα σπάσει ξαφνικά προκαλώντας έντονη υποστροφή. Με τα Michelin η οδήγηση στο βρεγμένο ήταν πραγματικά μία «wild» εμπειρία προσπαθώντας να τιθασεύεις τα 270 άλογα στους μπροστινούς τροχούς και παράλληλα να διαχειριστείς και την «απολυτότητα» των ελαστικών.


Τέλος, και στην εθνική, με 140 km/h και καταρρακτώδη βροχή, το Goodyear σου δίνει αρκετή σιγουριά και ασφάλεια, σίγουρα όμως δεν έχει το «αυτοκρατορικό» πάτημα ενός χειμερινού σε αυτές τις συνθήκες.


Συμπέρασμα

Το Goodyear Eagle F1 SuperSport στέκεται με αξιώσεις ως ένα κορυφαίο UHP ελαστικό με πραγματικά σπορτίφ χαρακτήρα, επιδεικνύοντας εξαιρετική πρόσφυση και, κυρίως, εξαιρετική αντοχή και σταθερότητα στην σκληρή χρήση! Εάν κάνετε συχνα απαιτητική χρήση είτε στον δρόμο είτε στην πίστα και δεν θέλετε να συμβιβάσετε την πρόσφυση στο βρεγμένο με ένα εστιασμένο για track days semi-slick, το Goodyear πρόκειται για μία επιλογή που θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Εάν μάλιστα συνδύαζε αυτή την αντοχή και σταθερότητα με την μοναδική αίσθηση και πληροφόρηση του Michelin, θα ήταν ίσως η κορυφαία επιλογή της κατηγορίας.




Διάρκεια ζωής

Ύστερα από περίπου δυόμιση χρόνια και 18.000km, τα Goodyear έφτασαν στο τέλος της ζωής τους με, τελικά, κάπως ανάμεικτα συναισθήματα. Αν και όλα όσα είπαμε ισχύουν στο 100% για τα χαρακτηριστικά τους, η απόδοσή τους έπεσε δραματικά στα τελευταία 4000-5000km. Πάσχιζαν για πρόσφυση, άρχισαν να σφυρίζουν πανεύκολα, ενώ στην βροχή ή ακόμα και στην υγρασία απαιτούσαν πλέον πολύ προσοχή, καθότι ήταν πολύ απόλυτα στις αντιδράσεις τους. Αντίθετα, τα Michelin SuperSport πρώτης τοποθέτησης στο 308, όχι μόνο έβγαλαν λίγο περισσότερα χιλιόμετρα, αλλά η απόδοσή τους ήταν πρακτικά σταθερή, ειδικά στο στεγνό, παρότι τα σημάδια δεινοπάθησής τους ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή.

77 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page