top of page
  • Writer's pictureβκκ

Renault Clio IV RS 200 EDC

Updated: Dec 9, 2020

Ελαστικά: Pirelli P Zero 205/40R18

Ρυθμίσεις: R.S. Drive στο Race, ESP off

Συνθήκες: Νωπό οδόστρωμα, θερμοκρασία 14°C

Διαδρομή: Ντράφι, Πεντέλη

Φωτογραφίες: Wikimedia

 

Είχα την ευκαιρία να οδηγήσω πριν κάποιο διάστημα το «απλό» Renault Clio IV RS. Η διαδρομή ήταν μικρή και με πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, οπότε και τα συμπεράσματά μου και η εμπειρία είναι καθαρά περιορισμένες από αυτούς τους παράγοντες.


Θέση οδήγησης και εργονομία


Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να βρω την σωστή θέση οδήγησης με το που κάθισα στο εσωτερικό του Clio. Τα καθίσματα έχουν πολύ ωραία πλευρική στήριξη και αγκαλιάζουν σφιχτά το σώμα. Την στεφάνη του τιμονιού, απ' την άλλη, την βρήκα λίγο χοντρή για τα γούστα μου, αλλά πρόκειται καθαρά για σχόλιο «παραξενιάς». Τα paddles πίσω από το τιμόνι είναι σταθερά, πράγμα που το προτιμώ, μιας και ξέρεις πάντα πού θα τα βρεις όταν αλλάζεις χέρια στο τιμόνι σε μία κλειστή στροφή. Είναι, επίσης, αρκετά μεγάλα, πράγμα που βολεύει.


Κινητήρας


Ο κινητήρας, που αποδίδει 200 ίππους στις 6050 rpm και 260 Nm ροπής στις 2000 rpm, είναι πολύ γραμμικός, τραβάει από χαμηλά και έχει δύναμη ψηλά, αλλά φαίνεται να έχει παρά πολύ ήπια χαρτογράφηση το γκάζι, ακόμα και με το R.S. Drive στην πιο «άγρια» ρύθμιση "Race". Αυτό, γενικά, βοηθάει στις εξόδους των κλειστών να μπει η δύναμη στον δρόμο με πολύ προοδευτικό τρόπο και να αποφευχθεί οποιοδήποτε σπινάρισμα αλλά κάπως σε απογοητεύει, γιατί λείπει η εκρηκτικότητα και αναρωτιέσαι εάν έχει όντως 200 ίππους. Στις εξόδους, για παράδειγμα, δίνοντας αντίστοιχα βαθειά το γκάζι δεν επιταχύνει πολύ πιο γρήγορα, και σίγουρα όχι πιο άμεσα, από ένα πλήρως εργοστασιακό 16βάλβιδο 106 Rallye.


Κιβώτιο


Το κιβώτιο είναι διπλού συμπλέκτη και το πρόγραμμα Race σου επιτρέπει να κάνεις τις αλλαγές τελείως χειροκίνητα, χωρίς μάλιστα να ανεβάζει αυτόματα στον κόφτη, πράγμα ευπρόσδεκτο. Επίσης, οι αλλαγές σύμφωνα με την Renault γίνονται εξαιρετικά γρήγορα απαιτώντας μόνο 120ms. Πράγματι, οι αλλαγές είναι γρήγορες, αλλά η υστέρηση στην απόκριση στα paddles είναι απογοητευτική. Μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον 0.5s από την στιγμή που θα τραβήξεις τα paddle μέχρι να εκτελεστεί η εντολή σου. Είναι τόσο μεγάλη η υστέρηση που στα ανεβάσματα μπορεί να κοφτιάσει πανεύκολα, απλά και μόνο γιατί καθυστερεί υπερβολικά να κάνει την αλλαγή από την στιγμή που δίνεις την εντολή με τα paddles. Πρέπει να κάνεις το ανέβασμα ακριβώς την στιγμή που χτυπάει ο προειδοποιητικός ήχος, ο οποίος ηχεί αρκετά νωρίς για να προλάβει την υστέρηση του κιβωτίου στην αλλαγή, αλλά είναι άκρως ενοχλητικός. Στα κατεβάσματα, το λογισμικό του κιβωτίου συγχρονίζει τις στροφές του κινητήρα σε στυλ "μύτη-τακούνι", προσφέροντας στην απόλαυση της οδήγησης, αλλά όχι πάντα. Όταν κατεβάζεις στα ψηλά, τότε για κάποιο λόγο δεν συγχρονίζει τις στροφές.


Οδική συμπεριφορά


Στην ανάρτηση, ο εμπρός άξονας έχει βελτιωθεί στα σημεία με γνώμονα την αύξηση της ακαμψίας του, ενώ πίσω η ενσωματωμένη αντιστρεπτική έχει μεγαλώσει τόσο, ώστε η σκληρότητα του πίσω άξονα να αυξηθεί κατά 10%. Με σκοπό την βελτίωση της προοδευτικότητας, της άνεσης, αλλά και της αποτελεσματικότητας, τα αμορτισέρ του Clio RS έχουν υδραυλικά bump stops στην συμπίεση. Τέλος, το διαφορικό R.S. Diff προσωμοιώνει με ηλεκτρονικό τρόπο την λειτουργία ενός μπλοκέ, επενεργώντας στα φρένα, φρενάροντας ανεπαίσθητα τον τροχό που ολισθαίνει και, σύμφωνα με την Renault μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα εξόδου στις στροφές κατά 10%.


Οδηγώντας το, διαπιστώνεις αμέσως ότι έχει πολύ ωραία μούρη και πολύ στιβαρή, αν και όχι τελείως ξυραφένια στο πώς αλλάζει πορεία. Πιέζοντας στην είσοδο, έχει μια πολύ μικρή ασάφεια μέχρι να πάρει μια μικρή κλίση μέσα στην στροφή. Η κλίση αυτή είναι μεν ελαφρώς αισθητή, αλλά καθόλου ενοχλητική. Ίσως σε καλύτερη άσφαλτο να την αισθάνεσαι περισσότερο. Η ουρά τοποθετείται πολύ ωραία στα φρένα, και στο άφημα μαζεύει, αλλά εκεί φαίνεται λίγο πιο σταθερή σε σχέση με το πώς γυρίζει στα φρένα. Γενικά, ενώ στρίβει υπερστροφικά, η ουρά σου δίνει αρκετή σιγουριά μέσα στην στροφή, αλλά η μούρη αν και ακλόνητη, δεν σου δίνει αυτή την αίσθηση ότι «ξεζουμίζει» την άσφαλτο.


Η ελκτική πρόσφυση στην έξοδο είναι παρά πολύ καλή και δεν χαζοσπινάρει ποτέ. Αλλά ακόμα και όταν ο εσωτερικός τροχός σπινάρει, δεν το κάνει ανεξέλεγκτα. Μάλιστα, όταν η μούρη κορεστεί, θα ανοίξει ολόκληρη, όπως συμβαίνει σε ένα κανονικό μπλοκέ, αλλά με πολύ πιο ήπιο τρόπο. Το R.S. Diff φαίνεται να κάνει την δουλειά του, αν και η αλήθεια είναι ότι χρειάζεσαι πολύ μεγαλύτερη διαδρομή για να διαπιστώσεις, εάν τελικά υπερθερμαίνει τα φρένα.


Το τιμόνι αν και έχει βάρος, δίνει μια ελαφρώς τεχνητή αίσθηση. Αισθάνεσαι τι γίνεται στους τροχούς και κάπως την υφή του δρόμου στην πίεση, αλλά δεν είναι τόσο ανόθευτη η αίσθηση όσο θα ήθελες. Γενικά, η αίσθηση που αποκομίζεις από το Clio, τόσο από το τιμόνι όσο και στην είσοδο, σου αφήνει κάτι σαν να λείπει, αλλά η συνολική οδική συμπεριφορά είναι απολύτως σωστή.


Η ανάρτηση δουλεύει πολύ σωστά και με πολύ ωραία απόσβεση στα βύθισματα, αλλά η ποιότητα κύλισης δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Ο πίσω ημιάκαμπτος αντιδρά κάπως ξερά στις εγκάρσιες ανωμαλίες όταν τις περνάς γρήγορα, παρά το ότι σαν σύνολο δεν είναι πολύ σκληρό και συνδυάζει όμορφα την άνεση.


Φρένα


Η διαδρομή που έκανα με το Clio ήταν πολύ σύντομη και καθόλου απαιτητική στα φρένα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω την αντοχή τους στην σκληρή χρήση. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι έχουν παρά πολύ καλή αίσθηση και ακρίβεια, βοηθώντας σε ιδανικά στο ζύγισμα στην είσοδο.


Συμπέρασμα


Το Clio RS είναι πολύ ωραία στημένο και πολλά υποσχόμενο. Εάν εξαιρέσεις την μικρή ασάφεια στην είσοδο και την κάπως τεχνητή αίσθηση στο τιμόνι, η οδική συμπεριφορά είναι γνήσια γαλλική και άκρως αποτελεσματική. Τα μόνα μελανά σημεία είναι το κιβώτιο και η αργή απόκριση στο γκάζι.


ΥΠΕΡ

  • Αποτελεσματική οδική συμπεριφορά

  • Γραμμικός κινητήρας

  • Φρένα

  • Συνδυασμός άνεσης/οδικής συμπεριφοράς

ΚΑΤΑ

  • Μεγάλη υστέρηση στην απόκριση στα paddles

  • Ήπια χαρτογράφηση στο γκάζι

  • Αίσθηση τιμονιού

56 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page