top of page
  • Writer's pictureβκκ

Dunlop Sport BluResponse

Updated: Jan 1, 2022

Διάσταση: 185/55 R14 80H

Αυτοκίνητο: Peugeot 106 GTI

Φωτογραφίες: A Random Touge Driver

 

Η κλασσική διάσταση πρώτης τοποθέτησης των 106 Rallye και GTI, 185/55 R14, είναι πλέον μία πολύ δυσεύρετη διάσταση για σπορτίφ πολιτικό ελαστικό και οι επιλογές είναι πραγματικά ελάχιστες, ύστερα και από την κατάργηση των Yokohama S.Drive.


Έχοντας οδηγήσει στο παρελθόν τα Dunlop SP Sport 01, τα οποία, αν και όχι S.Drive στο στεγνό και στην απαιτητική οδήγηση, εντούτοις ήταν απολύτως αξιοπρεπή στην σπορ οδήγηση, η επιλογή των απογόνων τους σε αυτή την διάσταση, των Dunlop Sport BluResponse, φάνηκε να είναι μάλλον λογική και, όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια, κάθε άλλο παρά αποτυχημένη.


Στεγνό

Αν και είχα οδηγήσει τα BluResponse στο 106 GTI σε διάφορες μικρότερες διαδρομές, κυρίως αστικές και υπεραστικές, η πρώτη ουσιαστική «δοκιμή» τους ήταν στην διαδρομή Σπάρτη–Καλαμάτα από την παλαιά εθνική οδό. Πρόκειται για μία εκπληκτική διαδρομή από κάθε άποψη, τόσο οδηγικά όσο και σε γραφικότητα.


Στον αυτοκινητόδρομο μέχρι την Σπάρτη, το τιμόνι είναι αρκετά ελαφρύ γύρω από την ευθεία, και ειδικά όταν τα λάστιχα είναι κρύα, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει μία μικρή ανασφάλεια. Παραταύτα, η συμπεριφορά τους στις αλλεπάλληλες καμπές από τον κόμβο του Λεύκτρου μέχρι την Σπάρτη, και με ταχύτητες κοντά στην τελική, ήταν υποδειγματική, δίνοντας σου πολλή σιγουριά.


Παίρνοντας την Π.Ε.Ο. για Καλαμάτα, το Dunlop ικανοποιεί απόλυτα τόσο με την υψηλή πρόσφυση που προσφέρει, όσο και με την προοδευτικότητά του στο όριο, προειδοποιώντας σε έγκαιρα και με ακρίβεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στους τροχούς. Απ’ την άλλη, αν και γενικότερα η ακρίβειά του στις αλλαγές πορείας είναι καλή, το πλαϊνό είναι σχετικά μαλακό, με αποτέλεσμα στα αλλεπάλληλα κλειστά αριστερά-δεξιά εσάκια η ακρίβειά του να μην είναι στο επίπεδο των S.Drive, ενώ στο όριο στις παρατεταμένες κλειστές και στις φουρκέτες θα σφυρίξει πιο νωρίς και θα λυγίσει. Αντίστοιχα, πιέζοντάς το πολύ, με δυνατά φρένα μέχρι αργά μέσα στην στροφή, χάνει κάπως σε ακρίβεια και στιβαρότητα. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν φτάνει ποτέ σε τόσο ενοχλητικό επίπεδο που θα αλλοιώσει το ζύγισμα, προκαλώντας ανούσια υποστροφή, ενώ η πρόσφυση παραμένει πάντα εξαιρετική.


Όσον αφορά στην αντοχή του, παρά τους 31ºC εξωτερική θερμοκρασία, δεν το αισθάνθηκα να κουράζεται ιδιαίτερα και η απόδοσή του ήταν σταθερή μέχρι το τέλος των 56km της διαδρομής, κάτι που εκπλήσσει ευχάριστα από ένα ελαστικό με μια πιο πολιτισμένη χροιά σαν το συγκεκριμένο Dunlop. Μάλιστα, στο θέμα αντοχής, δεν μου φάνηκε να υστερεί καθόλου σε σχέση με το πιο σπορτίφ σε αίσθηση S.Drive. Τείνω να πιστεύω ότι μάλλον είναι σχεδιασμένο για τα σύγχρονα, σαφώς πιο βαρειά μεσαία αυτοκίνητα, και το συγκριτικά πουπουλένιο 106 GTI των 950kg δεν είναι ικανό να το φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση στον τομέα αυτό, πράγμα ιδιαίτερα καλοδεχούμενο.


Το μόνο αρνητικό στο στεγνό, πέρα από το μαλακό πλαϊνό, είναι η αρκετά αυξημένη φθορά, που μάλλον οφείλεται στη γενικότερα μαλακή γόμα, η οποία όμως συμβάλλει τα μέγιστα στην πολύ καλή πρόσφυση που προσφέρει.


Τέλος, πρόκειται για ένα αρκετά αθόρυβο και άνετο ελαστικό.Βρεγμένο

Οδήγησα τα BluResponse στο Ντράφι με 14°C και βροχή και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος. Καμία σχέση με τα Yokohama S.Drive, που ήταν απόλυτα και απαιτούσαν συγκέντρωση για να πας γρήγορα. Η σιγουριά που σου δίνουν είναι εκπληκτική, το ίδιο και η πρόσφυση, παρά την κακή άσφαλτο στο μισό της διαδρομής. Πλησιάζεις και μπαίνεις σχετικά συντηρητικά, λόγω των συνθηκών, και αμέσως διαπιστώνεις ότι μπήκες μάλλον αργά. Τόσο η πλευρική όσο και η ελκτική πρόσφυση είναι εξαιρετική, σύντομα προσαρμόζεσαι, και, τελικά, οδηγείς σχεδόν σε ρυθμούς στεγνού! Ξεπερνώντας το όριο, δεν γίνονται ποτέ απότομα, ενώ ανακτούν την πρόσφυση με εξίσου προοδευτικό τρόπο, κάνοντας την οδήγηση στο βρεγμένο ιδιαίτερα απολαυστική.


Συμπέρασμα

Το Dunlop Sport BluResponse αποτελεί μια τίμια επιλογή στην διάσταση 185/55 R14, προσφέροντας προοδευτικότητα και πρόσφυση τόσο στο στεγνό όσο και στο βρεγμένο, όπου αποδεικνύεται εξαιρετικό ελαστικό. Μπορεί να μην έχει την σπορτίφ αίσθηση του Yokohama S.Drive, όμως είναι αντίστοιχο σε πρόσφυση και αντοχή στο στεγνό, και πολύ καλύτερο στο βρεγμένο. Αξίζει σίγουρα ως επιλογή για όσους ακόμα έχετε διατηρήσει την «μαμά» διάσταση στο 106 σας και θέλετε ένα πολιτικό ελαστικό με σπορτίφ διάθεση.

63 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page