top of page
  • Subscribe to our YouTube channel

Οδήγηση στο χιόνι

  • Writer: βκκ
    βκκ
  • Dec 11, 2020
  • 3 min read

Updated: Dec 11, 2020

Καταρχήν για να μιλήσουμε για οδήγηση στο χιόνι, βασική προϋπόθεση είναι τα χειμερινά ελαστικά και στους τέσσερις τροχούς. Με θερινά ελαστικά με αλυσίδες ή με χειμερινά μόνο σε δύο τροχούς, δεν οδηγείς, απλά μετακινείσαι, ακόμα και εάν έχεις τετρακίνητο.


Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να έχει κανείς υπόψη του στην οδήγηση στο χιόνι είναι ότι η πρόσφυση εξαρτάται πολύ από την «ποιότητα» και ποσότητα του χιονιού. Όσο πιο πολύ και πιο φρέσκο, τόσο χαμηλότερη είναι η πρόσφυση, σε βαθμό που μπορεί να δυσκολέψει ή και να ακινητοποιήσει τα δικίνητα οχήματα. Το πρόβλημα με το φρέσκο χιόνι είναι ότι συσσωρεύεται πολύ εύκολα μπροστά απ' τους κινητήριους τροχούς με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ή και να εμποδίζει τελείως την κίνηση σε πιο ακραίες καταστάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα και με χειμερινά ελαστικά, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες. Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι το πατημένο χιόνι (ή slush στα αγγλικά), το οποίο, κατά κάποιο τρόπο, είναι το μεταβατικό σημείο από τον βρεγμένο στον χιονισμένο δρόμο. Οδηγώντας σε μία χιονισμένη διαδρομή, το πιθανότερο είναι να συναντήσεις όλων των ειδών τις χιονισμένες επιφάνειες, οπότε θα πρέπει να έχεις υπόψη σου τις μεταβολές στην πρόσφυση, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές. Για τον ίδιο λόγο, η αλλαγή λωρίδας στην εθνική με χιόνι θέλει πολλή προσοχή και εξαιρετικά απαλές κινήσεις, μιας και το χιόνι ανάμεσα στις λωρίδες είναι απάτητο και μπορεί να προκαλέσει ολίσθηση περνώντας το με ταχύτητα.


Ως οδηγός, το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι στο χιόνι είναι ότι το τιμόνι γίνεται πανάλαφρο, λόγω της πολύ μειωμένης πρόσφυσης. Η πρόσφυση στο χιόνι είναι πολύ χαμηλότερη από το βρεγμένο, αλλά έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν το συναντάς στην βροχή. Η πλευρική πρόσφυση είναι πολύ χαμηλότερη απ' όσο θα περίμενες. Τα χειμερινά ελαστικά συμπεριφέρονται πραγματικά υποδειγματικά στην επιτάχυνση και επιβράδυνση στο χιόνι, σε βαθμό που θα σε ξαφνιάσουν ευχάριστα εάν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία μαζί τους, αλλά εάν επιχειρήσεις να στρίψεις έχοντας στον νου σου αυτή την πρόσφυση, τότε το πιθανότερο είναι να φύγεις ευθεία. Οπότε θα πρέπει να είσαι σαφώς πιο συντηρητικός στο πώς στρίβεις.


Το δεύτερο χαρακτηριστικό, απόρροια και αυτό της πολύ χαμηλής πρόσφυσης, είναι ότι οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου στις εντολές σου είναι πάρα πολύ νωθρές! Τα πάντα συμβαίνουν σε αργή κίνηση. Αυτό είναι καλό για «παιχνίδι» σε μία αλάνα, αλλά είναι κάτι που πρέπει έχεις υπόψη σου οδηγώντας σε στροφές, μιας και θα πρέπει να προλαμβάνεις τις διάφορες τάσεις υποστροφής ή υπερστροφής, προτού πάρουν διαστάσεις. Διότι όσο νωθρά «ακούει» το αυτοκίνητο στο να στρίψει, άλλο τόσο νωθρά ακούει στις διορθώσεις, οπότε χρειάζεσαι και περισσότερο χώρο και χρόνο για να το επαναφέρεις. Επίσης, τα χαρακτηριστικά της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου εντείνονται στον μέγιστο βαθμό στο χιόνι. Εάν το αυτοκίνητο είναι υποστροφικό στο στεγνό, τότε στο χιόνι αυτό θα γίνει ακόμα χειρότερο, οπότε θα πρέπει να το υποβοηθήσεις να περιστραφεί γύρω από τον κατακόρυφο άξονα, π.χ., με χρήση του χειροφρένου. Εάν είναι υπερστροφικό, τότε η υπερστροφή μπορεί να προκύψει με πολύ «αθώες» κινήσεις, π.χ., επειδή κράτησες το τιμόνι παραπάνω κλειστό απ' όσο έπρεπε στην έξοδο. Όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει κανείς να έχει υπόψη του όταν θελήσει να οδηγήσει πιο σβέλτα στο χιόνι.


Όπως ανέφερα πιο πάνω, οι αδρανειακές αντιδράσεις του αυτοκινήτου στο χιόνι είναι εξαιρετικά νωθρές. Δεν μπορείς να φρενάρεις αργά και βαθειά μέσα στην στροφή και να νομίζεις ότι θα στρίψεις! Ο καλύτερος σύμμαχός σου είναι το γκάζι! Κάνεις αργή και ισορροπημένη είσοδο (ακόμα και με τοποθέτηση εάν νιώθεις τόσο «Φινλανδός» σε ειδική του Ράλλυ Σουηδίας - δεν το προτείνω με προσθιοκίνητο σε δημόσιο δρόμο, ειδικά εάν δεν έχεις γράψει πολλά χλμ. σε χιόνι) , και βασίζεσαι στο γκάζι για να βγεις από την στροφή, όσο πιο ευθυγραμμισμένος μπορείς, μιας και όπως είπαμε παραπάνω τα λάστιχα προσφέρουν πολύ καλύτερη ελκτική παρά πλευρική πρόσφυση και άρα πρέπει να εκμεταλλευτείς την ελκτική πρόσφυση, ώστε να δημιουργήσεις την απαραίτητη κεντρομόλο και να στρίψεις. Κι εκεί είναι που διαπιστώνεις, γιατί θα ήθελες ένα πισωκίνητο, ιδανικά ένα τετρακίνητο στο χιόνι. Στρίβοντας και παράλληλα βγάζοντας και ελκτική πρόσφυση σε αυτές τις συνθήκες με ένα προσθιοκίνητο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο ούτε και ό,τι πιο απολαυστικό. Αντίθετα, η σιγουριά, η αποτελεσματικότητα, η ταχύτητα αλλά και η απόλαυση ενός σπορ τετρακίνητου στο χιόνι δεν συγκρίνονται. Όσοι λοιπόν έχετε τετρακίνητα, βάλετε οπωσδήποτε μία τετράδα καλά χειμερινά, και απολαύστε τις χιονισμένες διαδρομές στα βουνά!


Καλές και ασφαλείς διαδρομές.


2件のコメント


βκκ
βκκ
2020年12月11日

Σκεφτόμουν να αφιερώσω ένα άρθρο αποκλειστικά στα χειμερινά ελαστικά, αναλύοντας ακριβώς αυτά, οπότε stay tuned!

いいね!

touge
2020年12月11日

Πως συμπεριφέρονται τα χειμερινά ελαστικά, στα υπόλοιπα οδοστρώματα, πχ βρεγμένα, λάσπη, στεγνά, κτλ;

Ποιούς μήνες μπορούν να χρησιμοποιούνται;

Πως συμπριφέρονται στα ζεστότερα οδοστρώματα των υπόλοιπων 3ών εποχών;

いいね!

©2020–2023 Το περιεχόμενο αυτού του blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του «A Random Touge Driver». Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του έργου, εν όλω ή εν μέρει ή και περιληπτικά, κατά παράφραση ή διασκευή, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

©2020–2023 by A Random Touge Driver.

bottom of page